THE DESIGN SEEKER

The Ultimate Luxe Guide To Interiors, Travel & Style

Monday, December 27, 2010

Carysfort Cottage, Dalkey designed by ODOS Architects




This 64 square meter extension to a cottage in Dalkey, emphasizes natural light, a minimal color palette and a zeros-cape garden. The simple extension connects the ground floor level with the rear of the main house.  A grand expanse of glass allows the garden to become part of the interior as it creates a tone of tranquility and calmness over the interior experience.  A black terrazo floor spans as an ocean of dark coloir to set the backdrop for the custom made furniture by Wild Child Originals available at http://www.wildchildoriginals.com/.

A PK22 chair, with chrome plated steel and original tan leather sits quietly but formally adjacent to a desk overlooking the courtyard. Detailed with a beautiful patina support, this early production model from E Kold Christiansen in 1956, gives a sense of history and memory to the cottage.

The space pulls your eye to splashes of color provided by warm wood, a basket of fruit and the garden. The reduction of color allows the space to feel bigger as the clean lines lead you to the primary spaces washed by light. The space successfully integrates function into beauty as the details are embedded into the interior.  A simple floor lamp is the only visible light source as the natural daylight floods the interior space.

The concealed storage spaces allow the space to stay uncluttered. A beautiful execution of balance, function and comfort shapes the extension into a beautiful retreat from work.
SHARE:

Jean Paul Gaultier for Roche Bobois

SHARE:

New Hotel Design In Tokyo


Designed by Richard Hutten, Room 307 is called LLAYERS LLOVE HOTEL, TOKYO.  Divided into three parts, the bed is the centerpiece of this particular room. Functioning as a table and storage in addition to a bed where one sleeps

www.susanmcadamdesign.ie
SHARE:

Banq Restaurant by Office DA






Located in the old Penny Savings Bank, Banq is a new restaurant located at the base of the old banking hall. Divided into two segments, the front area on Washington Street is programmed as a bar, while the larger hall behind serves as the dining area. The design of the space, however, is conceptualized around another division, on the z axis, between the ceiling and the ground. If the ground needs to remain flexible as a result of fluctuating activities of the restaurant space-- two seaters, fours, and sixes, among a range of other organizations related to parties and other events-- then, the ceiling contains fixed programs that are part of the building's infrastructure-- the structure, drainage, mechanical equipment, sprinkler system, lighting, and other the acoustic systems. To that end, we have developed a striated wood-slatted system that conceals the view of the mechanical, plumbing, and lighting systems on the longitudinal axis, while offering a virtual canopy under which to dine.

The geometry of the wood slats conform to each equipment above, but are also radiused in order to smoothen the relationship between other adjoining equipment, creating a seamless landscape. The columns and the wine storage, in the middle of the hall, serve to uphold the fiction, and appear to be suspended from the ceiling. if the longitudinal axis emphasizes the seamless surface, then lateral views offer striated glimpses into the service space above, and demystify the illusion. To underline this strategy, certain areas of the ceiling "drip" and "slump", acknowledging the location of to place exit signs, lighting features, and other details. Below the ceiling, the functional aspects of a dining space are fabricated with warm woods and relaminated bamboo amplifying the striping affect already at play throughout the space. Striations of the ground, the furnishings, and the ceiling all conspire to create a total effect, embedding the diners into the grain of the restaurant.

Acknowledging the historical setting of the building, the ceiling hovers away from all interior walls and instead finds its support in suspension from above. Nearly running the entire width of the space, each rib of the undulated ceiling is made from unique pieces of three-quarter-inch birch plywood adhered together in a scenario that likens to a puzzle; only one possible location for each unit, formulating the continuous member. These continuous members are fastened to the main structural ribs running perpendicular to the lattice, tracing both the overall ceiling topography and the steel supports of the base building. Spacing between the visible ceiling ribs is variable; compressing and releasing to maintain visual densities of the overall surface as seen from different angles.
SHARE:

Thursday, December 23, 2010

www.susanmcadamdesign.ie

http://www.susanmcadamdesign.ie/
SHARE:

About us



Suzie Mc Adam Design is an Irish Interior Design Consultancy based in Blackrock, Dublin. We cover every aspect of designing and decorating your home. Our philosophy is to create individual interiors at the best value. We strive to create the best possible environment for all clients while also providing an original aesthetic and the all important wow factor.

We have an immense passion for design and have contributed to a broad spectrum of work including commercial and residential projects. As a fully qualified Interior Architect our skill-set is extensive.

www.suziemcadam.com
SHARE:

Designer Profile


Susan studied Architecture
in Bolton Street Dublin before
receiving her BA in Design from
DIT. She has an immense passion
for design and has contributed to
a broad spectrum of work including
commercial and residential projects.
She strives to create the best possible
 environment for all clients while
 also providing an original aesthetic
and the all important wow factor.
SHARE:

Suzie Mc Adam Studio Services


•Interior Design Consultation from initial concept through to completion
•Residential Design
•Commercial Design
•Project Management
•Show houses, Holiday Properties, Rental Properties
•3D visuals 
•Spatial Planning
•Autocad services
•Colour Consultation
•Lighting Design
•Bespoke Kitchen Design
•Bespoke furniture and upholstered headboards
•Apartment fit out
•Custom made Curtains and Blinds
•Designer fabrics, wallpaper, lighting and furniture
•Refurbishment of partial or entire homes
SHARE:

Cutting Edge in Kensington









SHH Architects brief was simple. The house had to suit the needs of an international couple with a large family. The new build house is a contemporary take on a Georgian terrace house, set within a classic Square. The result is a stunning interpretation of this classic Architecture with cutting edge installations from fabric to furniture.

The entrance hall features a soft limestone floor with a double height wall featuring a creased, pearlised wallpaper.  The long wall on the right features an exaggerated silver gilt mirror and a rabbit fur-upholstered ottoman with chrome legs, whilst 12 bespoke lamps, in assorted heights complete the space.
The living room features bespoke, irregularly shaped floor rugs and carpets that were designed by SHH. They are made from a wool and silk mix, with the pattern based on the weave of the formal scatter cushions.

The rugs are cleverly laid out in such a way as to gently guide the visitor either left or right without splitting the room in two halves an idea which can be easily recreated in your own home, to create a less formal space.
The room uses low Italian style modular seating upholstered in a light pewter velvet. Curtains throughout are full height, lined silky linen with the over curtains done in a crocheted type cream leatherette.

The dining room, with is formal proportions, uses minimalist Italian furniture, to great effect against the spectacular backdrop of the polished plaster fire breast. The remaining walls are hung in a soft greige silk, with the two long elevations using a Panel glide system to show off alternate banners of circular voile. These opaque and transparent banners allow the room to be treated with differing levels of day light, depending on the mood and the occasion.

The jewel in the room is the dramatic orb chandelier. It is made up of 12 wire frame, suspended balls, encrusted with thousands of Swarovski crystals.  The spheres are shown in 3 different sizes and are hung at different levels, creating a sparkling constellation.

The master suite is entirely done in off-white. The walls are hung in the most delicate moirĂ© covering.  Called Silver Snow, this subtle take on a classic style makes use of a gossamer-thin silk expertly glued to a silver leaf backing. Upon entering the room, one is immediately aware of the contemporary chandelier ensemble which consists of solid Swarovski crystal and hollow glass candles. Another feature is the Phillipe Starck console table, the chrome chair and the specially designed, 3 drawer twisted glass unit.

The bed is scattered with a collection of different sized cushions in silks and linens, delicately trimmed with crystals and feathers. The picture is finally framed with two bespoke bevelled glass and mirror side tables, clear glass lamps and silver silk lampshades.

The second bedroom was designed to reflect the taste of a young stylish adult with a penchant for pink. Greige carpet is used on the floor and the window treatment includes self-patterned silk/cotton curtains and voiles.  The complimenting bed in faux kidskin with its deep buttoned headboard and plain bed base is a classical style used in this contemporary idiom and sits well next to the simple chrome tables with classical legs.

The turquoise bedroom, although considered and quite mature, was in fact created for the youngest member of the family. Proving that a playful design can be created that can appeal to both adults and children.  Layers of window treatment allow for the creation of a multitude of moods. Geometric voiles sit between the plain silk curtains and the laser cut turquoise panels.

When drawn, these panels cast exquisite shadows over the thick luxurious rugs.  Bespoke headboards in exaggerated curves, draw the viewer to look at the beds, both upholstered in turquoise fabric. This is in stark contrast to the soft cream shades of the ribbed velvet bedcovers, mohair throw and the scatter cushions. Both bedrooms successful use accent colours to bring some much needed tones to this otherwise flawlessly designed state of the art home.


SHARE:
Blogger Template Created by pipdig